Arbete pågår med att beskriva gårdar, torp och backstugor och de människor som levt och verkat i Torbjörnahult. Texter med mera...">
Soldattorpet Soldattorp No 11
under Torbjörnahult i B Långhults rote
Arbete pågår med att beskriva gårdar, torp och backstugor och de människor som levt och verkat i Torbjörnahult. Texter med mera läggs in efterhand. Har du kunskap om de olika husen eller intressanta historier om de som bodde där och deras verksamhet i bygden får du gärna höra av dig. Se kontakter i menyn.
Detta är platsen för soldattorpet No 10 i Torbjörnahult före det laga skiftet 1851. Då flyttades soldattorpet till en ny plats vid Buskatorpet vid gränsen mot Långhult. Soldattorpet kallas då för Statslund. Systemet med indelta soldater startades av Karl XI 1682 och upphörde 1901. Det var rotens bönder som rekryterade och föreslog soldat för sin rote och sitt soldattorp. Det var också rotens bönder som skulle försörja sin soldat och se till att han hade en bit jord att odla. Yrket gick ofta i arv från far till son och det var inte ovanligt att även döttrarna gifte sig med en soldat. Soldaten skulle vara läs- och skrivkunnig vilket ofta ledde till även andra uppgifter och uppdrag i socknen. Den indelte soldaten ansökte om avsked i femtioårsåldern och kunde ibland uppbära en sorts pension som gratialist. Enligt det Centrala Soldatregistret hette den förste soldaten i Torbjörnahult Per Nilsson och han antogs redan 1689.